25.9.12

Gandum @ JeramiMengapa ada perbezaan antara seorang muslim dan seorang kafir. Seorang muslim akan masuk syurga manakala orang kafir akan masuk neraka. Seorang muslim akan memperoleh keselamatan dari Allah sedangkan orang kafir tidak. Padahal seorang kafir juga adalah keturunan Adam seperti kita semua. Mengapa darjatnya rendah dan darjat kita tinggi? Di manakah keadilan Allah?

Persoalan yang pernah ditanya oleh Nabi Musa as kepada Allah.

Allah Yang Maha Bijaksana tidak terus memberikan jawapan bahkan mengarahkan Nabi Musa as agar menanam gandum. Maka Nabi Musa menjalankan perintah Allah itu.
Dimulakan dengan membajak hingga menuai. Setelah dituai, gandumnya disimpan dan jeraminya dibakar.

Lalu Allah berkata: "Wahai Musa, kenapakah gandum engkau simpan dan jerami pula engkau bakar? Bukankah kedua duanya itu milikmu? Di manakah keadilanmu wahai Musa?."

Dengan pertanyaan Allah itu, maka Nabi Musa pun fahamlah bahawa gandum dan jerami itu miliknya. Sudah tentu baginda berhak lakukan apa sahaja pada apa yang dimilikinya. Baginda juga tahu baik buruk pada barang milikannya itu.

Inilah jawapan kepada soalan di atas. Allah berhak lakukan apa sahaja dan DIA Maha Mengetahui apa yang dizahirkan dan apa yang disembunyikan.

Sedarlah bahawasanya kita tidak boleh bertanya mengapa Allah menjadikan sesuatu. Itu semua adalah di bawah pengetahuan Allah semuanya.

Orang muslim dan orang kafir kedua-duanya adalah manusia, kedua-duanya adalah hamba Allah. Tetapi yang satu, berkedudukan mulia kerana ia mengakui Allah dan mematuhi perintah perintahNya sedangkan yang satu lagi kufur kepada Allah.

Beruntunglah yang menjadi gandum dan sengsaralah yang menjadi jerami.

Yakinlah sepenuhnya bahawa kurnia Allah yang terbesar di dunia ini yang diberikan kepada hamba hambaNya adalah agama Islam.

“... Pada hari ini, telah Aku sempurnakan agamamu untukmu dan telah Aku cukupkan  nikmat-Ku bagimu, dan telah Aku redhai Islam sebagai agamamu ..."
(Surah Al Maidah: 3)


4 comments:

 1. Semoga kita menjd insan muslim yg mengingati n bersujud pada Allah SWT n juga memberi kebaikan pd manusia lain seperti gandum dan jgn menjd hampas seperti jerami.......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amin Amin Amin Ya Allah..
   Syukur Allah mengizinkan kita menjadi gandum bukan jerami..
   Alhamdulillah kita menjadi umat Nabi Muhammad SAW..

   Delete
 2. السلم عليكم ورحمة الله

  Ya, Hak Allah mengasihi yang patuh dan taat serta murka dan menolak yang engkar..

  Moga sahabat sihat hendaknya...aamiin

  ReplyDelete
 3. Waalaikumusalam..

  Hak Allah yang tidak boleh dipersoalkan..begitu juga bilamana Allah menghalalkan dan mengharamkan sesuatu itu.

  Alhamdulillah saya sihat semoga sahabat pun demikian jua..

  ReplyDelete