16.2.11

Sesungguhnya beruntunglah mereka yang beriman..


Bismillahirrahmanirrahim..


"Sesungguhnya beruntunglah mereka yang beriman. (Yaitu) mereka yang khusyuk dalam solatnya. Dan mereka yang berpaling dari (perbuatan dan perkataan) yang tidak berguna. Dan mereka yang mengeluarkan zakat. Dan mereka yang menjaga kehormatannya. Kecuali terhadap isterinya atau hamba sahayanya, maka mereka tidak tercela. Barangsiapa mencari diluar daripada itu (zina dsb), adalah mereka yang melampaui batas. Dan (sungguh beruntung) mereka yang memelihara amanah dan menepati janjinya. Dan mereka yang memelihara solatnya. Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi. Yakni yang akan mewarisi Syurga Firdaus, mereka kekal didalamnya."

(Surah Al Mukminun: 1-11)


7 sifat mukmin yang 'BERUNTUNG'


Dari ayat di atas, dapat disimpulkan bahwa mukmin yang beruntung adalah yang memiliki tujuh sifat atau ciri yang harus kita miliki dalam hidup ini.


1. Khusyuk dalam solat, yakni solat yang disertai rasa takut kepada Allah SWT dan ia yakin akan berjumpa denganNya sehingga solatnya dilaksanakan dengan penuh konsentrasi dan akan membekas dalam kehidupan sesudah solat.

Firman Allah SWT,

“ Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali orang-orang yang khusyuk, (yaitu) orang-orang yang meyakini, bahwa mereka akan menemui Tuhannya, dan bahwa mereka akan kembali kepadaNya" (Surah Al Baqarah: 45- 46)


2. Meninggalkan segala bentuk kesia-siaan, baik dalam bentuk perkataan maupun perbuatan. Seorang mukmin yang berjaya bukan hanya mampu untuk menghasilkan sesuatu tetapi juga mampu memberi manfaat kepada orang lain sehingga akan membuatnya menjadi manusia yang terbaik di dunia maupun di akhirat.

Sabda Rasulullah SAW,

“ Sebaik-baik manusia diantara kamu adalah yang paling banyak manfaatnya kepada orang lain" (HR Muslim)

Begitu pula bila memiliki ilmu, seorang mukmin akan memanfaatkan ilmunya dengan baik agar ia tidak diazab.

Sabda Rasulullah SAW,

“ Orang yang paling keras siksanya pada hari kiamat adalah orang yang berilmu tapi tidak memanfaatkannya" (HR Thabrani)


3. Menunaikan zakat sehingga hartanya bersih dari segala kemungkinan yang haram dan hatinya juga bersih dari sifat-sifat yang tercela dalam kaitan dengan harta seperti kikir, terlalu cinta harta dan sebagainya. Zakat, infak dan sedekah merupakan bentuk-bentuk mengeluarkan harta di jalan kebaikan sebagai ciri orang yang beriman, sehingga mereka pun mendapat jaminan surga dari Allah SWT.

Firman Allah SWT,

“ Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang Mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka" (Surah At Taubah: 111)


4. Menjaga kemaluan sehingga terhindar dari zina, yakni melakukan hubungan seksual kepada orang yang bukan istri atau suaminya. Kerana zina merupakan perbuatan tercela yang tidak mungkin dilakukan seorang mukmin sejati. Oleh sebab itu hukuman untuk pezina sangat berat.


5. Memelihara amanah atau kepercayaan yang diberikan kepadanya. Mukmin yang beruntung menyedari bahwa jika diberi kercayaan dalam berbagai bentuk itu merupakan sesuatu yang akan selalu dijaga dan dipelihara. Sebab ia merupakan sesuatu yang akan dipertanggungjawabkan dihadapan Allah SWT.

Firman Allah SWT,

“ Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengkhianati amanat-amanat yang dipercayakan kepadamu, sedang kamu mengetahui” (Surah Al Anfal: 27)

Betapa pentingnya memelihara amanah sebagai salah satu kunci untuk mendapatkan keberuntungan, maka amanah itu tidak dapat dipisahkan dari iman sehingga tidak sempurna iman bagi orang yang tidak mampu memelihara amanahnya.

Sabda Rasulullah SAW,

“ Tidak (sempurna) iman seseorang yang tidak amanah, dan tidak (sempurna) agama seseorang yang tidak menunaikan janji”
(HR Ahmad)


6. Memenuhi janji, baik janji kepada Allah SWT maupun kepada sesama manusia. Ketika manusia berjanji kepada Allah, seorang mukmin akan memenuhinya, yakni selalu beribadah kepadaNya.

Firman Allah SWT,

“ Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan" (Surah Al Fatihah: 5)

Begitu juga dengan janji kepada sesama manusia yang nantinya akan diminta untuk dipertanggungjawabkan.

Firman Allah SWT,

“ Dan janganlah kamu mendekati harta anak yatim kecuali dengan cara yang lebih baik (bermanfaat) sampai ia dewasa dan penuhilah janji itu pasti diminta pertanggung jawabkan” (Surah Al Isra: 34)


7. Memelihara solat sehingga ia selalu menunaikan solat dengan sebaik-baiknya yang telah diwajibkan kepadanya. Dari solat yang ditunaikan dengan baik inilah, akan lahir dari dirinya kepribadian yang soleh yang selalu menunjukkan prinsip-prinsip solat dalam kehidupan sesudah solat, sehingga solat tidak sekadar dikerjakan, tapi didirikan yang pengaruhnya dapat mencegah dirinya dari perbuatan keji dan mungkar.

Firman Allah SWT,

“ Bacalah apa yang telah diwahyukan kepadamu, yaitu al-Kitab (Al Quran) dan dirikanlah solat. Sesungguhnya solat itu mencegah dari (perbuatan-perbuatan) keji dan mungkar. Dan sesungguhnya mengingat Allah (solat) adalah lebih besar (keutamaannya dari ibadah-ibadah yang lain). Dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan ” (Surah Al Ankabut: 45)


6 comments:

 1. السلم عليكم ورحمة الله

  Moga sahabat beroleh kesihatan yang baik serta sentiasa dalam rahmat kasihan belas Allah Taala..

  Mudah-mudahan kita diberikan kekuatan dan berusaha menjadi seorang mukmin sejati dengan mengambil sifat-sifat utama sebagaimana yang diperkatakan dan mudah-mudahan kita sentiasa dalam rahmat dan keredhaan Allah dunia dan juga akhirat.

  ReplyDelete
 2. Waalaikumussalam sahabatku..

  Terima kasih atas doanya, moga sahabat juga sentiasa sihat hendaknya disana..

  Itulah yang kita harapkan.. keredhaan, keampunan dan rahmat kasih sayangNya.

  ReplyDelete
 3. assalam..
  moga kita berada bersama org2 yg bruntung

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum..

  Mudah-mudahan ayat dan kalam dari Allah menjadi pegangan dan suluhan hidayah buat kita.

  Allah.. Sungguh jauh rasanya diri ini dengan ciri2 orang yang beruntung seperti yang termaktub dalam surah tu..

  ReplyDelete
 5. Waalaikumussalam Maiyah..

  Ya, mudah-mudahan kita menjadi orang beriman yang sebenar-benarnya..

  ReplyDelete
 6. Waalaikumussalam Mutiara Bernilai..

  Sesungguhnya kalam suciNya menjadi petunjuk dan pembimbing buat umat manusia..

  ReplyDelete