16.12.12

Rahmat Al Quran
Sabda Nabi Muhammad SAW:

“Perumpamaan seseorang mukmin yang membaca Al Quran adalah seperti limau manis, berbau sedap dan rasa limau itu manis. Perumpamaan seseorang mukmin yang tidak membaca Al Quran adalah seperti buah tamar, sungguhpun tidak mempunyai bau namun berasa manis. Perumpamaan orang munafiq yang tidak membaca Al Quran adalah seumpama buah ‘peria pahit’, buah itu tidak mempunyai bau dan berasa pahit. Perumpamaan orang munafiq yang membaca Al Quran adalah seperti bunga ‘raihanah’, berbau harum, tetapi berasa pahit.”  (HR Bukhari, Muslim, Nasai dan Ibnu Majah)

 “Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah satu rumah Allah, lalu di antara mereka membaca kitab Allah dan mempelajarinya kecuali turun kepada mereka ketenangan yang diliputi rahmat, dikelilingi malaikat, dan Allah SWT menyebut-nyebut nama mereka di sisi makhluk yang ada dekat denganNya.”  (HR Muslim)

 “Orang yang mahir (membaca, menghafal, memahami, tadabbur, dan mengamalkan) berinteraksi dengan Al Quran akan bersama para malaikat yang mulia dan taat, sedangkan yang membaca Al Quran dengan terbata-bata dan ia merasa sulit, ia mendapatkan dua pahala.”  (HR Muslim)


Pesan Imam Al-Ghazali:

“Carilah hatimu di tiga tempat. Temui hatimu sewaktu bangun membaca Al Quran. Tetapi jika tidak ditemui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak ditemui juga, carilah hatimu ketika duduk tafakkur mengingati mati. Jika tidak ditemui juga, maka berdoalah kepada Allah SWT, pintalah hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kamu sudah tidak mempunyai hati!”


Aisyah r.a. berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Membaca Al Quran di dalam solat adalah lebih afdhal (berharga) daripada membaca Al Quran di luar solat, membaca Al Quran di luar solat lebih baik daripada tasbih dan takbir (memuji Allah), tasbih adalah lebih tinggi daripada sedekah, sedekah adalah lebih baik daripada puasa sunat dan puasa sunat adalah penghalang daripada api neraka.”
(HR Al Baihaqi)


Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a.:

“Barangsiapa mendengar satu ayat daripada Kitab Allah SWT, maka dicatatkan untuknya hasanah berganda, dan barangsiapa membaca satu ayat daripada Kitab Allah SWT, maka ayat itu merupakan nur baginya kelak di hari kiamat.”


Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad SAW  bersabda:

“Hai Abu Hurairah, pelajarilah Al Quran dan ajarkanlah kepada manusia, dan hendaklah kau selalu begitu hingga datang maut menghampirimu dalam keadaan begitu maka para malaikat berduyun-duyun ke makammu sebagaimana orang-orang mukmin berduyun-duyun ke Baitullah Al Haram.”


2 comments: