18.6.10

Demonstrasi Anti-Yahudi yang nyata Sia-Sia

.
Artikel dari Ustaz Pahrol
.
.
Setelah pulang daripada demonstrasi anti-Yahudi, seorang Pak Cik berbual dengan saya sewaktu sama-sama menunggu giliran mendapat rawatan di sebuah klinik.

Pakcik : “Puas hati. Kami dah bakar bendera Israel. Hancur luluh dibuatnya. Gambar PM Israel pun banyak yang kami robek-robekkan. Kalaulah tidak mengenangkan undang-undang, kami dah bakar kedutaan Amerika. Tapi kami masih rasional (berfikiran waras).”

Saya mengangguk-angguk kepala sahaja

Pakcik: “Tel Aviv akan bergegar minggu ini dengan demonstrasi oleh seluruh dunia Islam. Dijangka banyak lagi siri demonstrasi akan diatur minggu hadapan. Awak jangan lepas peluang.”

Saya mengangguk kepala. Mungkin kerana demam, saya banyak diam. Lagipun saya telah berjanji pada diri, dalam berinteraksi perlu menjadi pendengar.

Pakcik : “Eh, awak tidak ada respons langsung. Baru demam sikit… janganlah begitu. Rakyat Palestin dibom, ditembak dan disekat bekalan makanan dan keperluan. Itu lagi teruk.”

Kali ini saya senyum. Saya bersuara perlahan, “saya sokong tindakan Pak Cik dan demonstrasi menyatakan pendirian kita menentang kekejaman Yahudi.”

Pakcik : “Bagus. Suara saya serak melaungkan takbir semalam. Dada ni sakit-sakit sejak akhir ni.”

Penulis :“Kenapa Pak Cik?”

Pakcik : “Rokok dik. Semuanya fasal rokok ni.”

Penulis :“Pak Cik hisap rokok apa?” saya mula teruja untuk berbual.

Pakcik : “Masih Winston. Dah sebati sejak dulu.”

Penulis : “Winston from America?” bisik saya perlahan.

Kali ini Pak Cik tu pula mengangguk-angguk.

Pakcik: “Sakit-sakit Pak cik pun masih kuat berdemonstrasi. Apa pandangan adik tentang demonstrasi ini?” kilasnya mengalih arah perbualan.

Penulis : “Ada langkah yang lebih utama dan pertama daripada itu,” tegas saya.

Pakcik :“Apa dia?”

Penulis : “Solat Subuh berjemaah.”

Pakcik : “Kita cakap bab jihad, awak bercakap bab ibadat.” Muka pak Cik itu mula memerah. Tangannya mula digenggam.

Penulis : “Jihad dan ibadat tidak terpisah. Bahkan ibadat itulah yang akan membangunkan roh jihad yang sejati.”

Pakcik : “Kita mesti sanggup memikul senjata.”

Penulis : “Betul. Tetapi kuakkan dulu selimut menutup umat yang masih tidur menjelang Subuh.”

Pakcik : “Saya tak faham.”

Penulis : “Pak Cik, Israel mesti ditentang menurut kaedah yang menyakitkan mereka.”

Pakcik : “Apa yang menyakitkan mereka?”

Penulis : “Mereka bimbang sekiranya bilangan orang Islam yang solat subuh berjemaah sama dengan bilangan orang Islam yang solat Jumaat! Ini diakui oleh cerdik pandai mereka sendiri.”

Pakcik: “Jadi?”

Penulis : “Sebaik-baik ‘demonstrasi’ ialah didik umat ini bersolat Subuh secara berjemaah di surau-surau dan masjid. Solat itu hubungan kita dengan Allah. Jangan harap musuh akan kalah, kalau Allah tidak bantu kita. Lihat di Badar, lihat di Khandak, bagaimana Rasulullah saw dan sahabat akrab dengan Allah. Lihat pula Salehuddin, lihat pula Muhammad al Fateh, bagaimana teguhnya mereka menjaga solat dan ibadat-ibadat khusus yang lain.”

Hampir terlupa saya pada janji diri untuk lebih mendengar. Saya menarik nafas panjang. Kembali merenung Pak Cik tersebut dengan senyuman.

Pakcik : “Awak rasa bakar bendera Israel tak perlu? Mana kemarahan awak?”

Penulis : “Bakar bendera Israel boleh saja. Ayuh, bakarlah. Tetapi membakar rokok (jatuhkan perniagaan) Amerika dan sekutu Yahudi yang lain lebih perlu. Cukup kalau sebulan sahaja umat Islam berhenti merokok, mungkin jumlahnya sudah berjuta-juta ringgit. Dan, wang yang terkumpul itu hantarkan ke misi bantuan kemanusiaan ke Gaza!”

Pakcik: “Awak sindir saya?”

Penulis : “Pak Cik, saya tidak menyindir. Kebanyakan umat Islam, termasuk saya, hanya bencikan Yahudi pada mulut sahaja tetapi pada tindakan tidak.”

Pakcik : “Saya dah bertindak. Saya dah demonstrasi!”

(Lagi-lagi ke situ fikirnya.)

Penulis : “Pak Cik dalam Al Quran, Allah tegaskan orang Yahudi itu tidak akan redha selagi kita umat Islam tidak mengikut cara hidup mereka.”

Pakcik : “Siapa kata kita ikut cara hidup mereka?”

Penulis : “Pak Cik, lihat betul-betul. Apakah masyarakat kita telah bangunkan cara hidup Islam?”

Pakcik : “Kita orang Islam. Cara hidup kita mesti Islam.”

Penulis : “Tidak Pak Cik. Ramai umat Islam yang tidak amalkan cara hidup cara Islam.”

Pakcik : “Contoh?”

Penulis : “Dedah aurat, pergaulan bebas, riba, judi, arak, tinggal solat, budaya hedonisme dan dualisme masih berakar umbi dalam masyarakat kita. Lihat sahaja unsur tahyul, mistik, seks bebas dan gosip yang mendominasi (menguasai) media-media umat Islam. Tidak ikut cara hidup Islam bererti terperangkap dengan cara hidup isme kapitalis, sosialis mahupun liberalis.”

# nota : isme adalah kata akhir dari perkataan kapitalisme, sosialisme, liberalisme, hedonisme - perkataan-perkataan ini adalah ideologi (teori akal) bagi mengkelaskan corak hidup sesuatu masyarakat.

Pak Cik itu terkejut sedikit, lantas menyampuk, “mana Yahudinya. Awak kata Yahudi, tapi yang awak sebut golongan hedonis, liberalis, kapitalis dan sosialis?”

Penulis : “Ketiga-tiga isme itu sama.”

Pakcik : “Sama?”

Penulis : “Kesemuanya dicipta oleh golongan yang sama… ZionisYahudi!”

Pakcik : “Jadi demonstrasi ini tidak berfaedah?”

Saya menggeleng-gelengkan kepala perlahan.

Penulis : “Ada faedahnya. Tetapi ia bermusim dan agak bersifat agak artifisial. Kita perlu agenda (rancangan) yang konsisten (tetap dan teratur) dan ‘genuine’.”

Pakcik : “Misalnya?”

Penulis : “Ajak orang Islam serius solat lima waktu dengan penghayatannya sehingga dengan solat itu mampu meninggalkan kejahatan dan kemungkaran.”

Pakcik : “Lagi?”

Penulis : “Tinggalkan riba, judi, arak dalam kehidupan umat Islam. Wanita Islam didakwah dan ditarbiah secara berhikmah (lemah lembut dan berilmu) untuk menutup aurat dalam ertikata sebenar dan tinggalkan pergaulan bebas!”

Pakcik : “lagi?”

Penulis : “Pak Cik, cara hidup Islam itu terlalu banyak. Dengan mengamalkannya satu persatu kita boleh ‘berdemonstrasi hari-hari’ terhadap atas Yahudi. Bila kita boikot 'cara hidup berseronok-seronok' yakni (bererti) hedonisme, ertinya kita boikot cara hidup Yahudi yang disalurkan melalui dalang-dalang mereka di Holywood.”

Pakcik : “Idola Amerika?”

Penulis : “Ya. Juga idola kita yang meniru persis (ibarat/seperti) mereka. Bangsa yang leka berhibur akan mudah dijajah.”

Pak Cik itu batuk-batuk.
Saya urut belakangnya.

Penulis : “Dah lama Pak Cik batuk? Berhentilah atau kurangkan perlahan-lahan ya Pak Cik?” kata saya seakan-akan merayu.
“Semangat Pak Cik kuat, saya doakan Pak Cik berjaya. Amin.”

Pakcik : “Tak terfikir pula saya begitu jauh kita dibius oleh cara hidup musuh yang kita benci.”

Penulis : “Kadang-kadang musuh ketawa melihat kemarahan kita. Bangunkan remaja kita untuk solat subuh berjemaah, Yahudi akan sakit hati. Tutup aurat remaja perempuan kita, Yahudi akan sakit hati. Tinggalkan riba, judi, arak, pergaulan bebas, insya-Allah, Yahudi akan gigit jari.”

“Tetapi kalau cara hidup kita mengikut telunjuk jari mereka, Zionis akan ketawa sekalipun berlambak-lambak bendera mereka, kita bakar. Jeritan Allahu Akbar dalam demonstrasi itu baik, bersemangat tetapi ucapan takbir dalam solat lima waktu lebih besar maknanya. Apakah Allah akan nilai (hargai / terima) laungan Allahu Akbar daripada umat yang tidak solat? “

Pakcik : “Eh, kami yang demonstrasi semua solat…”

Penulis : “Bukan itu maksud saya. Tetapi seluruh umat Islam ini. Saya risau kerana ada kajian menunjukkan, 80% umat Islam sudah tidak solat. Itu yang tidak solat langsung. Bayangkan pula yang solat tanpa ilmu, tanpa penghayatan dan tanpa khusyuk? Jadi berapa kerat umat ini yang benar-benar kompeten (mampu) menghadapi Zionis dalam erti kata sebenar?”

Giliran Pak Cik itu tiba. Dia melangkah perlahan menuju bilik rawatan. Ditinggalkan sendirian begitu, saya lontarkan pandangan ke luar klinik. Terus merenung dan berfikir. Masih terbayang wajah pemimpin-pemimpin dan para pengikut yang ramai dalam demonstrasi, seperti yang dipaparkan di dada akhbar dan di kaca televisyen. Alangkah indahnya jika demonstrasi dibuat seusai solat Subuh berjemaah, dan sebelum itu didahului oleh qiamulail dan qunut nazilah?

Dan kemudian setelah selesai berdemonstrasi, para pemimpin dan ribuan pengikutnya itu terus sahaja mengamalkan cara hidup Islam dalam diri, keluarga, jabatan, unit, organisasi, masyarakat dan bahagian masing-masing. Bukan hari itu sahaja… tetapi hari-hari. Setiap hari!

Ah, bagaimana umat ini hendak disedarkan, bahawa mengamalkan cara hidup Islam itulah cara penentangan yang paling dibenci oleh Yahudi?

Firman Allah:
“Sekali-kali tidak redha orang Yahudi dan Nasrani sehingga kamu mengikut millah (cara hidup) mereka.”

Dan alangkah baiknya jika jeritan Allahu Akbar, dibuktikan dengan penegakan (mengamalkan) hukum Allah dalam seluruh sistem kehidupan sekali gus ‘mengecilkan’ pandangan akal sendiri (bermaksud ikut kata akal sendiri) dalam menyusun dan mengatur kehidupan ini?


10 comments:

 1. Salam sahabatku..:)

  Lama menyepi sibuk ker? Moga sihat hendaknya..

  Sungguh benar kata ustaz Pahrol tu, solat subuh berjemaah tu sangat dituntut tapi sedihnya bepa karat sahaja yang sanggup bgn awal utk ke masjid.

  Ramai umat Islam tidak bersolat..80% sgt ramai

  ReplyDelete
 2. W'salam sahabatku :)

  Alhamdulillah saya sihat..sibuk sikit..terima kasih atas pertanyaan sahabat :)

  Memang benar solat berjemaah itu sangat2 dituntut tapi umat Islam tidak mengendahkannya..sedihkan..

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum wbt
  Sebenarnya dah lama pakcik nak bersuara mengenai perkara ni, tapi berapa keratlah yg nak dgr seumpama apa yg Arianni tuliskan ini. Setalah runtuh Daulah, kita sudah kehilangan kekuatan dan jauh petunjuk dari Allah. Kita kena bina kembali kekuatan ruh dahulu dgn mendalami AlQuran dan solat berjemaah fardhu/tahajud meminta pertolongan dari Allah dahulu spt dizaman Makiyyah ketika Rasululah saw masih hidup. (Surah AsSyura:52 وَكَذَٲلِكَ أَوۡحَيۡنَآ إِلَيۡكَ رُوحً۬ا مِّنۡ أَمۡرِنَا‌ۚ مَا كُنتَ تَدۡرِى مَا ٱلۡكِتَـٰبُ وَلَا ٱلۡإِيمَـٰنُ وَلَـٰكِن جَعَلۡنَـٰهُ نُورً۬ا نَّہۡدِى بِهِۦ مَن نَّشَآءُ مِنۡ عِبَادِنَا‌ۚ
  Wallahualam

  ReplyDelete
 4. Waalaikumussalam Pakcik Tajnur..

  Setuju sangat2 dgn pakcik...kekuatan ruh yg telah lama padam harus dibangkitkan dahulu..

  Bersabda Rasulullah saw: Maka tiadalah Allah akan menuntut daripadanya sesuatu, setelah ia berada di dalam lindunganNya.

  Yakni, Allah swt akan menahan dari orang lain untuk merancang sesuatu bencana terhadapnya, setelah ia berada didalam lindunganNya dengan berjamaah dalam solat Isya' dan Subuh.

  ReplyDelete
 5. menarik.. sy suka bingkisan ni..

  ReplyDelete
 6. Salam..
  Memang benar..disiplin anak2 mudah dibentuk jika mrk mudah melakukan solat subuh berjemaah. Sayang sekali,sekarang masjid dan surau sgt cantik tp 'kosong' dan byk disalahgunakan ahli politik utk kepentingan duniawi..

  ReplyDelete
 7. Salam Maiyah..

  Satu cara penyampaian yang baik utk difikirkan buat renungan kita bersama..

  ReplyDelete
 8. W'salam Acik..

  Pembentukan disiplin dan penyatuan ummah hanya boleh dicapai dengan penyatuan saf di dalam masjid..

  Namun hakikatnya masjid dibina hanyalah untuk bermegah-megah shj..

  ReplyDelete
 9. yelah.....k.ani pun x berapa setuju dgn demonstrasi2 ni. Kerja sia2 jer tu! Adalah lebih baik berjihad melalui solat berjemaah memohon pd Allah dr buat demonstrasi...... :)

  ReplyDelete
 10. Salam Ibuhani..

  Akak pun tak setuju yer..:)

  ReplyDelete